Мнения

Анелия Клисарова: Цел номер 1 е учебник по един предмет

Един базов учебник по предмет е най-сериозната краткосрочна цел пред МОН. Това ще увеличи конкуренцията, от там и качеството, а в същото време ще ограничи до минимум корупцията, категорична е министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в интервю за „Стандарт“.

„В средното образование трябва да направим това, за което  говоря от известно време и което ми се струва изключително правилно – един базов учебник по всеки предмет“, смята Клисарова

„Надявам се да успеем да направим тази наредба, по нея  вече се работи. Става дума за запазване на конкурентния принцип, но авторските права няма да бъдат на дадено издателство, а на образователното министерство“.

„В  момента, когато откриете грешки в учебниците, и вие, и родителите се насочвате към нас, но министерството не може веднага да извършва промени в съдържанието на учебниците, защото правата държи друг. Издателствата обаче отново ще имат възможност за творчество при помагалата и другите материали, които са необходими  на учениците“.

„В никакъв случай не приемам, че ще има корупция. Напротив – ще се  елиминира съществуващата възможност за корупция. Например „Купи моя учебник, а не другия“.