Училища

Министър Игнатов: Проблеми имаме не само с ромските деца

Проблеми имаме с всички деца, не само с ромските. Затова полагаме сериозни усилия да ги направим по-грамотни и по-културни“, заяви днес пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов. Той коментира и въпроса, повдигнат от синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ – за въвеждане на ромски училищен стандарт.

Това ми понамирисва на сегрегация„, сподели Игнатов и добави, че подобно разделение няма да доведе до нищо добро, а опитът в последните години е доказал това негово твърдение.

Министърът е категоричен, че всеки конкретен случай в образованието трябва да се разглежда поотделно. Според него за толериране на ромските деца не може да се говори.

Попитан дали има точни данни колко ромчета не ходят на училище заради случая в Катуница, министърът отговори отрицателно.

Въпреки, че не се ангажира с точна бройка, Игнатов разкри че има родители, които не са пуснали децата си на училище в последните дни, повлияни от случващото се в селото на Кирил Рашков и притеснени от негативни последици върху децата им след тях.

„Естествено е, че тези деца и техните родители са уплашени от ставащото. Нашите специалисти работят с родителите, за да няма такъв проблем. Пращаме психолози по места“, увери министърът на образованието.

Oще по темата