Мнения

Министър Игнатов: Няма да допуснем подмяна на историята!

Министърът на образованието Сергей Игнатов беше принуден отново да свиква пресконференция, на която да обяви официалната позиция на правителството по скандала, предизвикан от доклад на Комисията за защита от дискриминация относно някои текстове в ученическите учебници.

„Кабинетът „Борисов“, тоест цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация и политическа коректност“, обяви министърът, като подчерта, че думите му са предаване на личната воля на премиера.

Всеки, който си позволява да подмени нашето историческо минало автоматично се превръща в човек, посегнал на националната сигурност на Република България, тъй като отговорните фактори в държавата разглеждат образованието като елемент на националната сигурност, каза още Игнатов.

Според него е гавра Левски да се разглежда като закононарушител. Недопустими са и предложенията, свързани с нашия фолклор и култура.

Както и преди два дни, Игнатов обяви: „Няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците и учебните програми. Левски остава, Ботев остава, Вазов остава, остават всички, които са изградили духовната тъкан на Съвременна България“.

Още по темата