Училища

Синдикат “Образование“ излезе с позиция след доклада на КЗД

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ смята, че твърденията и изводите относно образователната система,  работата на българските учители, учебните програми и учебното съдържание изразени в изследване на  комисията за защита от дискриминация са меко казано некомпетентни, непрофесионални и съдържат много неистини.

Това се казва в информация, публикувана в сайта на Синдиката. Текстът продължава с позицията на организацията.

Синдикат „Образование“ смята, че не може и дума да става за дискриминация към деца и ученици на база учебно съдържание и стил на преподаване на педагогическите специалисти, а пък КЗД е най – малко компетентния орган, който би си позволил да анализира образователната система. И ако тази комисия би искала да търси истинска  дискриминация, тя би я открила в училищата със смесени паралелки от различни етноси, където в дискриминационно ситуация са учениците и децата от българската общност.

Синдикатът смята, че поставянето на въпрос за присъствието на Ботев в българските учебници е опасен и безотговорен и цели разклащане на духовната ценностна система, оцеляла през трудните десетилетия на прехода, която е фундамент на българското образование.

Ботев, Левски и още много български герои  са величия, надживели историята и времето, с които са закърмени нашите ученици, затова и сега, и в бъдеще никой в България не трябва да си помисля да ревизира тяхното величие.

Синдикат „Образование“ ще продължава да предлага учебен предмет „Гражданско образование“, който да възпитава деца и ученици в гражданственост, толерантност, равенство между полове и религии и активност при постигане и отстояване на граждански позиции, предмет за който МОМН не е узряло.

Относно учебниците и без полъх на дискриминация, Синдикат „Образование“ смята, че трябва да предстои основно преструктуриране на учебното съдържание, което да стане по – близко до ученическа същност.

Относно издателите на учебниците, синдикатът препоръчва да се ревизират и намалят високите цени на учебниците, които са най – голямата дискриминация към българските ученици.

Още по темата