Ученици

Министър Игнатов: Не бъркайте детската градина с училището!

„Никой няма намерение да лишава децата от родителска грижа и любов, но аз съм абсолютно убеден държавата също има права. Да се погрижи за по-доброто образование на своите граждани“, каза в телевизионно гостуване министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Не сме отстъпили пред протестиращите. Дадохме възможност на родителите, които не искат децата им да са на детска градина, подчертавам, а не училище както е написано на екрана, да се регистрират в най-близкото подобно заведение и детето ще бъде отглеждано и възпитавано по индивидуален план. Училище за четиригодишни няма, няма и за петгодишни“, отбеляза проф. Игнатов в студиото на тв7 и допълни, че подготовката на децата по този план ще бъде наблюдавана.

Навсякъде по света има например високообразовани семейства, които искат например предиобед да говорят на детето си на френски, а следобед на немски и в това няма нищо лошо, отбеляза още той.

Игнатов обаче обърна внимание на известните вече 80% – толкова са децата на 4 години, които посещават детска градина у нас.

„Това е добър процент. Той показва, че родителите им работят. Нереалистично е да мислим за 100% покритие на децата, въпреки че този тип обучение става задължително. Едни деца просто не ги знаем къде са заради движението на родителите им. Освен това имаме и рисков контингент – деца от семейства, в които няма добро отношение към образованието. Това не са постигнали и в Германия“.

„Децата, които не са ходили на детска градина имат с до 50 точки по-ниски показатели в първи клас от децата, които са ходили. Това се наслагва във времето. Резултатите от приемането на новия закон ще се видят около 2022-2025 г“.

Още по темата