Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков: Тестването на учениците ще продължи

„Тестването на учениците ще продължи, докато се осигури безопасна среда в училище. Министерство на здравеопазването имат известни притеснения – това е тяхно решение, уважавам го, те се грижат за безопасността на децата, така че ще го приема. От тук нататък тези въпроси трябва да бъдат към тях“, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, цитиран от БНР.

Денков коментира и въпроса дали матурите трябва да останат за все повече специалности, а само регулираните да са с приемен изпит. „Напълно съм съгласен с тази посока. Тя се основава на принципа, че е широко отворено влизането във висшите училища, но след това студентите трябва да се отсеят. Това и в момента се случва. Около 50% от приетите в първи курс успяват да се дипломират. Тази система работи, тя се използва по света. Широк достъп на входа и след това пресяване в хода на следването. Когато става дума за лекари, художници, артисти – трябва да има изпити, защото се изискват специфични умения“, каза още проф. Денков.

Той уточни, че право на учениците е да решат дали да учат висше образование, като отчете, че едни 30-40% се смятат, че трябва да завършват висше образование. „Колкото до избора за учене в България, има само един начин – повишаване на качеството“ , заяви още Денков.

Думите на министъра бяха във връзка с изявлението на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков пред журналисти, че университетските изпити трябва да се запазят само в регулираните специалности – право, медицина, архитектура и т.н.

Източник: БНР