Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков: Миналата година нито едно училище не достигнало до 10% заразени ученици

Министърът на образованието и науката Николай Днков поясни в ефира на БНТ, че през предстоящата учебна година ще бъде приложен локален подход при преминаване към дистанционно обучение. При него се търси максимално присъствие в отделните училища, независимо от заболеваемостта в страната. Подходът изисква сложна организация, тъй като образователното министерство трябва да следи ежедневно заболеваемостта в над 4100 училища и детски градини. Ключово е също в каква зона се намира съответното учебно заведение.

На въпрос как очаква да започне новата учебна година, той отговори: „Моето очакване е да започне доста пъстро, заяви проф. Денков. Там, където имаме тъмночервена, червена зона, няма да може да бъде присъствено. С изключение на първи клас. Ще проведем разговор с Министерството на здравеопазването всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на училището“.

Денков поясни, че министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци на Ковид вируса, и за училища, които са осигурили тестване на всички деца, тоест  имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски. Маски не се изискват на двора на училището, по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения. Трябва да има, доколкото е възможно, физическа дистанция от метър и половина между децата.

„Големите ученици ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала“, каза проф. Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година – 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации – на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои – други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант – 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

Пълен запис на интервюто

Източник: БНТ