Институции

Министърът на образованието: Не можем да се намесим в казуса с УНСС

Университетите като автономни учебни заведения сами решават как да действат по отношение на студенти, подали сигнали за нередности или корупция по време на учебния процес. Това коментира в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев относно наказания второкурсник от Университета за национално и световно стопанство, който сигнализира за нередности на писмен изпит, предаде БНТ.

Студентът разказа в социалните мрежи, че по време на изпита по „Геоикономика и регионални развитие“ професор Соня Докова, написала тройки и четворки без да изпитва.

„Не можем да се намесим, в случая не можем да дадем предписание на висшето училище. Аз честно да кажа, не съм запознат и конкретно по отношение на този аспект на проблема, свързан с наказанието на студента. Моята оценка е, че ръководствата на висшите учебни заведения реагират достатъчно отговорно към подобни проблеми“, каза Вълчев.

Той определи като неуместно решението на ръководството на университета да накаже с предупреждение за изключване студентът Кезим Медев. „Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност.  В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът.

Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика. „Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите университети, днес над – 75%”.

„След 1990 година мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира още министър Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост с качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда. „За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаване за други. Тази политика вече дава своите резултати”, заяви Вълчев пред Нова Тв в понеделник.

Източник: news.bnt.bg/ nova.bg