Мнения

Министърът: Науката си остава сред приоритетите на МОН

Има още неща, които трябва да бъдат свършени от този екип на МОН, коментира в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Мандатът е кратък, но това са идеи, които трябва да бъдат продължени. Сред най-важните ни  приоритети е онова, което искаме да направим за науката. Длъжници сме на нашите  учени – знаете, в последно време много трудно вървяха нещата там“.

„Сега  осигурихме 5 млн. лв. за заплащане на проектите по Седма рамкова програма – това  са стари проекти от 2008-09 г., спечелили европейски конкурси и чакаха  финансиране от нас. Вече е въведен ред и проектите вървят. При фонд „Научни  изследвания“ също вече имаме съгласувани с Министерството на финансите насоки за кандидатстване в новата сесия“.

„Имаме и нов правилник, постигнахме  консенсус на учените. Не бива да се спре дотук, трябва да се проведе една  успешна сесия на фонда. Много важен момент е и новата оперативна програма „Наука  и образование за интелигентен растеж“, казва още тя.

„Постигнахме много неща, мисля, че към нея  може да се прибавят и допълнителни средства. Не бива да спираме преговорите с  Брюксел – и до Нова година, освен да имаме споразумение, трябва и ние да сме  готови с всички проекти по тази оперативна програма. В момента се работи и по  това“.

„Няма риск да загубим пари, ако продължим това, което сме направили. Ние  имаме само за последната година над 120% усвояване, за което поздравявам  колегите си от МОН“, коментира още министърът, цитиран от „Стандарт“.