Учители

Министърът: Грижа за младите учители не е само увеличение на заплатата им

„Грижата ни за младите учители не свършва с едно увеличаване на заплатата, което се предвижда от юли тази година“, обясни в ефира на „Дарик“ просветният министър Анелия Клисарова.

„Искаме да направим пакет от специални възможности и преференции за тях. За хората, които ще останат в училище, в България и при своите ученици. Става дума за разговори с банки за по-добри заеми за учители, говорим и за съвместно сътрудничество с кметовете по места“.

„Държавата се намесва като гарант в случая. Нещо подобно на студентските кредити. Това е принципът при по-ниските лихви. Кметовете, ако могат да дадат квартири на ниски цени, а ако може безплатно – още по-добре, това ще си го реши общината“, каза още Клисарова.

„Тази година започнахме да осребряваме разходите за път, защото досега те нямаха право на собствен транспорт и трябваше с градския транспорт и обществен по-скоро транспорт да се придвижват до съответното по-малко населено място, а сега това вече е разчетено, има го в бюджета на МОН и ще бъдат осребрявани тези средства“, добави още проф. Клисарова.

„Със синдикатите работим в синхрон. Правим нужните разчети и анализи, за да определим колко точно ще се увеличи възнаграждението на младите учители“, обясни още министърът.

Още по темата