Мнения

Милена Дамянова: Днешното образование е немислимо без иновации

„Иновацията е нещо, без което съвременното образование не може да съществува, за да бъдем конкурентоспособни“, заяви в интервю за Е-списанието на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието „Училищен мениджър“ зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя говори след събитията по приключването на Националния конкурс „Иновативни практики в управлението на училището“.

„Иновациите трябва да присъстват във всеки един от елементите на образованието – в процеса на самото обучение, на възпитанието и социализацията. Те ни правят конкурентоспособни. Конкурсът „Иновативни практики в управлението на училището“ показва, че българската образователна система е приела това предизвикателство“, каза още Дамянова.

Те е категорична, че в последните години системата е излязла от летаргията, но въпреки това има много работа, която трябва да се върши в тази насока.

„Ако искаме мотивирани учители, мотивирани родители, мотивирани ученици, ако искаме наистина да имаме добро образование – трябва да имаме училищна общност, а училищна общност няма как да съществува без иновацията“, допълва тя.

Милена Дамянова обърна внимание и на управлението на училищата.

„То зависи първо от самите директори. Директорите не бива да очакват МОМН да им спусне поредното писмо с поредното задължение. Директорът трябва да бъде мениджър, защото качеството на образованието в едно училище страшно много зависи от управлението. Важна е екипната работа, този конкурс го показва в най-голяма степен. Заедно с това трябва да го има и критичното мислене. Директорите трябва да се квалифицират постоянно, да развиват уменията си – тези за работа в екип, както и тези, с които да мотивират учителите“, категорична е още зам.-министърът.

Още по темата