Мнения

“Посока – електронно училище“ спечели първо място в Националния конкурс “Иновативни практики в управлението на училището“

Отборите на Габрово, Смолян и Пазарджик спечелиха първите три места на Националния конкурс „Иновативни практики в управлението на училището“, информират от Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието.

Заключителният етап на конкурса се проведе в рамките на два дни. През първия ден от конкурсната програма бяха представени седем презентации – на отборите от област Смолян, Пазарджик, Търговище, София-област, Пловдив, Добрич и Габрово. Останалите три номинирани отбора – Монтана, Русе и Варна – направиха своето представяне на следващия ден.

Всички подходиха изключително отговорно и професионално към представянията си и към регламента на конкурса. Отборите избраха и различни подходи за представяне на иновативната практика, залегнала в техните виждания, както и визията, чрез която тя да бъде поднесена на публиката и журито. Не липсваха и музикални изненади за гостите на форума, които освен че допълниха презентациите, вмъкнаха и допълнително настроение в залата.

Към всяка една презентация бяха задавани по 3 въпроса, на които отборите трябваше да отговарят в рамките на 10 минути по регламент. Така се формира динамична картина за основните акценти в презентираните иновации.

„Участващите са иновационните лидери на 21 век“, категорична бе Анелия Андреева, директор на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието.

Вторият ден бе за определяне на най-добрите. Битката беше оспорвана и разликите не бяха големи.

Споровете около това кой да е победител обаче не бяха големи и с приза се окичи отборът на област Габрово. На второ и трето място се класираха отборите на област Смолян и област Пазарджик.

На всички участници в конкурса бяха раздадени грамоти за участие, на номинираните десет отбора – грамоти за номинация за финален кръг. Отборът-победител получи награда в размер на 5000 лв. За втория в класирането наградата бе 3500 лв., а за третото място – 2500 лв.

Темата, по която работи отборът на Габрово е „Посока – електронно училище“ в тематична област „Управление за развитие на нови творчески практики при използване на ИКТ в учебната дейност“. Основната идея в тяхната иновативна практика е управленски модел на информационна система на входа на всяко училище за предоставяне на информация за родители, ученици, учители и подобрената комуникация на всички нива.

Класираният на второ място отбор презентира своята идея на тема „Интегриран подход в управлението за подобряване на ключови компетентности по роден език чрез прилагане на нови продукти (тестове PISA и PIRLS) и нови технологии в процеса на обучение„.

Отборът на област Пазарджик разработи иновация на тема: „Моята зелена приказка“ – една нова творческа практика с използването на ИКТ„. Екипът поставя детето в центъра на своята иновация.

снимка: Дарик