Мнения

Меглена Кунева: Качеството няма да пострада за сметка на сроковете

„Няма да изчакам да свърши работата по един приоритет, за да започне по друго, защото това е абсолютно невъзможно. Има много неща, които животът налага и на които трябва да отговорим веднага“, коментира в интервю за Радио Фокус новият министър на образованието и науката Меглена Кунева.

„Разбира се, че законите са приоритет. Уважавам труда на народните представители, на много експерти, които са работили за да се стигне до приемането на Закона. Ще концентрираме усилията си върху нормативните актове, които следват Закона, но разбира се, няма да оставя на втори план качеството за сметка на сроковете и ще дам честен отговор, какво можем да постигнем“.

„Има въпроси, които са належащи, свързани с реда и опазване на сигурността на децата. Мен винаги ме е интересувало това и като професионалист, но и като родител, и това са неща, които не могат да търпят отлагане и да започнем да работим по тях, след като всичко друго сме приключили. По всяко едно нещо, което се случва в българското училище, трябва да сме наясно, че ако не сме го изчислили добре, значи не сме си свършили добре работата“.

„Имам предвид сигурността, имам предвид, ако щете, такива важни неща като с какви автобуси пътуват учениците на екскурзия и на зелени училища, т.е. наистина предстои  да огледам буквално всеки един аспект на образователната система. Пак казвам – става въпрос за ученици, става въпрос за учители и за това да изглежда българското образование такова, както поколение след поколение иска да го види. Всяко със своите изисквания, със своето време, но основното остава – качествени знания, здрави деца, образовани хора и мотивирани учители.