Институции Ученици Училища Учители

Мария Гайдарова: Педагогическите съвети ще избират децата и офертите за безплатните летни ваканции

„Педагогическият съвет приема три оферти от различни туроператори в зависимост от контекста какво са решили, каква целева група деца, с каква допълнителна дейност да бъде натоварен този пакет. Така че, педагогическият съвет ще решава“, заяви в БНТ Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието.

„Има твърде голяма специфика за всяко едно училище и именно учителите са хората, които могат да изберат подходящите критерии за децата. Ако сравним едно средностатистическо училище в София с едно в малко населено място, има различни критерии и особености. Така че да, това е отговорност за педагогическите съвети, но тя е осъзната. Решихме с математически подход да определим тези граници. Едно малко училище с до 180 ученика има възможност до 12 участници да включи в програмата, максималният брой е не повече от 165“, обясни зам.-министърът.

В дейностите, които са заложени в пакета, освен нощувка, изхранване и транспорт има и допълнителни, които са свързани пряко със социализацията на децата. Туристическият пакет за всеки участник в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв.

Училищата трябва да изпратят в Министерството на образованието и науката (МОН) минимален набор от документи, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване. За „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти, допълни МОН.

 

Източник: БНТ, МОН