Ученици

Малките ученици завършват година с онлайн тържества

Ще четат съчинения и решават викторини

Учебната година, която от средата на март премина в режим на дистанционно обучение, за учениците от първи до трети клас приключва утре. Вместо да се съберат в класните стаи за последен път преди лятната ваканция, малчуганите ще завършат с онлайн тържества. От стаите на децата в празненствата ще могат да се включат и техните родители.

За третокласниците на госпожа Миглена Манчева от столичното 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ подготовката за тържеството тече с пълна сила. Като част от програмата учениците ще прочетат съчинения, в които разказват какво са научили през учебната година. За да не се притесняват, че ще сбъркат, те вече тренирали този момент с учителката си в клас. „Те не изброяват само какви предмети изучват, а разказват за онлайн обучението, срещата с коронавируса, как са преживели всичко през последни месеци, за екскурзиите преди това, за приятелите в клас, които им липсват”, сподели Манчева. По време на онлайн обучението си децата са решавали тестове в една от онлйна платформите, а най-добрите ученици след това са били отличени с медали. За края на учебната година във викторината ще могат да се включат и родителите на хлапетата. Тяхната учителка подготви забавни въпрос за това на колко години става училището, коя е класната им стая, как са се справили с онлайн обучението. Малчуганите няма останат и без подаръци. Те ще получат книга от своята госпожа, грамоти и списъка са четене за следващата година, които ще им бъдат предадени от техните родителите, които ще са ги взели предварително, докато връщат учебниците в училище. Въпреки че удостоверенията им са вече разписани, децата ще ги получат наесен в училище, каквато е традицията, сподели Манчева. Гости на тържеството пък ще бъдат директорът на школото и библиотекарката.

Онлайн празник ще бележи края на учебната година и за второкласниците от 119-то на госпожа Емилия Паламаркова. В него ще се включат директора, студенти практиканти и преподаватели, влизали в клас. Програмата ще бъде пъстра. Децата ще кажат стихотворения, а след това ще прочетат и съчинения, в които разказват за наученото втори клас, приятелствата и карантината. Учителката е подготвила викторина с въпроси с повишена трудност и игра, в която хлапетата да опишат с една дума ваканцията. За да е празнично настроението, Паламаркова ще поздрави от вкъщи учениците с песен на своето пиано. На 4-ти пък родителите на децата ще получат свидетелствата над ецата и подарък книга.

Най-малките учени ще заменят традиционното тържество за буквите, за което учат стихчета и песни още преди извънредното положение, с онлайн изпращане. Децата от първи А клас от 119-то предварително са рецитирали стихчета, които са записали на видео. Те ще бъдат събрани в обща презентация с пожелания от класната им Теодора Иванова и учителката от занималнята. По време на празника децата ще кажат и по нещо на своите учениците. На втори юни в училищния двор родителите могат да вземат свидетелствата им и подарък от учителките – читателски дневник. Малчуганите също може да присъстват.

Първокласниците в 51- во СУ „Елисавета Багряна“ пък ще получат свидетелствата си още утре. Това обаче няма да се случи в клас, а в училищния двор по строго определен график, за да няма струпване, сподели директорът Асен Александров. Родителите могат да вземат и децата си, за да им направят снимки.

Източник: Монитор