Ученици

Май 2011 г. – мечтата на ученика

Taзи учебна година месец май се превърна в любим за учениците. В него ученето е малко, а ваканциите са много. Разбира се, има и изпити, но това не омаловажава факта, че съотношението извън/в клас е 16/15 дни. Един от учебните дни пък ще е спортен празник.

Причината за този дисбаланс са националните изпити и държавните матури.

Първата ваканция за децата е от утре, 6 май, информира „Труд“. После идва една нормална учебна седмица от 9-и до 13-и. Следващата обаче ще бъде прекъснатата 17-и и на 19-и, когато са матурите за зрелостниците. На първата дата е тестът по български език и литература, а на втората е матурата по избираем предмет.

От 21-и до 25-и включително, следва другата голяма почивка. Първите два дни са събота и неделя. А от понеделник до сряда училищата ще честват Деня на славянската азбука. Тази година не се очаква да има големи манифестации по места, тъй като тези дни са почивни и за всички (с изключение на 25-и, когато празнува само просветната система).

На 26-и учениците ще трябва да влязат за малко в часовете. Защото на 27-и е големият изпит за всички седмокласници и на този ден ще бъдат затворени всички училища.

Според специалистите ако едни школа са отворени, а други не, се рискува да се получи излишен хаос. Второто препитване за седмокласниците е на 30-и, когато пак няма да се учи. На 31 -ви, вторник, обаче всички вече трябва да са на училище. А учителите много бързо трябва да започнат оформянето на годишните оценки.

Сега обаче идват не толкова приятните за учениците новини. А те са, че месец май 2011-та няма да се повтори. Още от догодина се готвят промени, които ще предполагат далеч по-сериозен учебен процес по това време на учебната година. Мисли се по различни варианти, като например изместване на изпитите на седмокласниците през юни.