Ученици

Любопитно: Асен и Петър – в конфликт на интереси!

Асен и Петър, оглавили бунта срещу византийците през XІІ век били “в конфликт на интереси”, става ясно от работа на неизвестен кандидат-студент по история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Темата  на изпита беше “Възстановяване и развитие на българското царство в периода 1185-1207 г.”, която обхваща периода на владичеството на братята Асен и Петър. Кандидат-студентите можеха да пишат и по втора тема “България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)”

“Императорът на Византия засилил духовния гнет по нашите земи като заповядал да бъдат събрани голям брой овце, волове и свине”, става ясно пък от друг бисер, представен от всекидневника “Монитор”.

Според друг кандидат България премината “пред логото” на Римската църква, вероятно имал предвид “лоното” на католическата църква.

Петър и Асен също така били доста пасивни в действията си, защото България е на кръстопът между Европа и Азия и не се знаело кога и от коя страна да се очаква нападение.

Други любопитни извадки от работите са:

“Разделянето на териториите води до коронясване на Асен като цар на българите, титулуван Петър”

“Актът на доверие в успеха на начинанието и в плана на братята е наказан”.

“мирно потушаване на междуособиците”

“млади деца”

“Тодор приема името Петър в култ към цар Петър”.

Зрелостниците написали още, че за да бъдат избегнати спречквания между двамата (Петър Делян и Тихомир) Тихомир бил убит с камъни по стар обичай.

Темата за данъците по нашите земи също е засегната с изречения от типа: “В българските земи вземането на данъци винаги е било съпровождано с голям брой злоупотреби на отделни законодатели за сметка на множество данъкоплатци”.

Началото и края са представени като “интересен старт” и “не толкова добър финал” в някои разработки, добавя “Монитор”.

Пълна шестица на изпита по история няма, а отличните оценки са едва 53. На изпита се явиха общо 1024 кандидати, голяма част от които са получили слаби оценки.