Институции

Контролният съвет и ректорът в спор законен ли е бюджетът на СУ

В остър задочен сблъсък заради бюджета на Софийския университет влязоха ректорът му проф. Анастас Герджиков и Контролният съвет (КС) на Университета.

В писмено становище КС засипа с критики проекта преди приемането му и дори изрази съмнение законен ли е начинът, по който се разпределят и харчат десетките милиони левове от държавна субсидия и студентски такси. Пред Академичния съвет – органът, който се произнася окончателно по документа – ректорът отговори с категорично „да“ и заяви, че част от твърденията на КС са неверни.

В крайна сметка проектът бе приет, но веднага след това представител на студентите в Академичния съвет написа писмо до премиера, министрите на образованието и на финансите, АДФИ и др., с което иска да проверят как се управляват парите на Университета.

Бюджетът за 2018 г. бе утвърден на 11 юли, въпреки че по правилник крайният срок е 30 април на съответната година. Обяснението на ректора и вносител, бе „че нямахме разбирателство по методиката в бюджетната комисия“.

Изпратеното два дни по-рано критично становище на КС не бе обсъдено по същество, нито доведе до промени. Пред колегите си ректорът го коментира с думите: „Бюджетът съответства на методиката. Контролният съвет на едно място изразява съмнения в това, но не е посочил никакви примери и доказателства“. Проф. Герджиков увери, че може да обори твърденията точка по точка, но и че бележките му са 8 страници и вместо прочит, АС ги поиска по интернет.

Източник: offnews.bg