Училища

Закриват езиковата в Търговище – няма ученици

Поради липса на ученици закриват езиковата гимназия в Търговище.

ПГИЧЕ „Митрополит Андрей“ не може да реализира държавния план-прием за четвърта поредна учебна година и това е основната причина за крайната мярка, пише в докладната до Общинския съвет вносителят на предложението зам.-кметът Рая Матева.

Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици е разкрита през март 2003 г. През първата учебна година тук се обучават 66 ученици в три паралелки. През следващите приемът на ученици в 8 клас се реализира успешно, като броят им през учебната 2007-2008 г. достига 269 ученици.

От учебната 2014-2015 г. настъпва негативен процес на намаляване на учениците и няма сформирана паралелка в 8 клас. Тази тенденция продължава и през следващите учебни години. Причините са свързани със засилената миграция на семействата от града и региона в чужбина или в по-големите градове.

Значителен е и отливът на ученици, желаещи да се обучават в профилираните чуждоезикови паралелки на училището, поради разкрити паралелки с подобен учебен план в двете общински средни училища в Търговище. Тези фактори са причина ПГИЧЕ „Митрополит Андрей“ да не може да реализира държавния план-прием за четвърта поредна учебна година.

През периода с нулев прием в 8 клас учениците намаляват: от 139 през 2014-2015 г. до 23 през 20017-2018 г. и за 2018-2019 г. – няма желаещи.

След излизането на резултатите от първи етап на класиране става ясно, че и тази година обявеният държавен план-прием в гимназията няма да бъде реализиран. Заради това началникът на РУО-Търговище Елка Станчева издава заповед за закриване на паралелката.

На основание заповедта на РУО, невъзможността за финансиране на училището и създалата се трайна тенденция за липса на ученици се налага закриване на учебната институция.

Учители няма да бъдат освобождавани, тъй като досега те са били титуляри в други училища и са били лектори в Езиковата гимназия. Директорът се пенсионира, другият непедагогически персонал е вече устроен на работа, уточни за БТА Елка Станчева.

Източник: dnes.bg