Институции Училища Учители

Кастрева не видя сериозни доказателства на директорката на 78-мо училище

„Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава.“

Това каза началникът на Регионалното управление на образованието – София-град д-р Ваня Кастрева в отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат предприети срещу директора на 78-мо училище в гр. Банкя Весела Неделчева. Името на Неделчева влезе в публичното пространство, след като изтече запис, в който се чува как тя забранява на учителите да дават информация за децата на техните родители.

Кастрева обясни, че и в този момент текат проверки по сигналите. „Към нас имаше и сигнали, които не са в компетенцията на РУО. Всичко което касае финансиране, сграден фонд, охрана, всичко това е в ръцете на общината“, подчерта началникът на РУО и добави, че сигналите, които не са от тяхната компетенция са препратени към отговорните институции. Ваня Кастрева добави, че Административнопроцесуалния кодекс дава двумесечен срок за разглеждането на сигналите, но те ще бъдат по-бързи. Тя уточни, че в момента Неделчева е в болничен.

По отношение на забележките на родители, които я обвиняват, че е уволнила добри учители, Кастрева обясни, че РУО не може да изземе оперативната отговорност на директора, който има правомощията да сключва и прекратява трудовите правоотношения. „При възникването на такъв казус ние може само да препоръчаме. Ние не назначаваме и не уволняваме учители. Ние сме работодател на директора“, поясни Кастрева.

Тя добави още, че резултатът от проверката на автентичността на записа ще излезе през април.

Припомняме, че скандалният запис беше качен в Youtube на 18 март. Няколко дни по-късно той беше изпратен на полицията, която има за задача да каже дали той е автентичен или е манипулиран както твърди директорът на училището Весела Неделчева. Министърът на образованието Красимир Вълчев призова Ваня Кастрева да бъде безкомпромисна ако се установи, че директорката наистина е издала такава устна заповед. Преди дни родители на деца от училището изпратиха отворено писмо с молба към компетентните органи да реагират на случващото се. В изявлението си родителите заявиха, че в 78-мо училище има съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз.

Източник: actualno.com