Зрелостниците масово избират английски език за втора задължителна матура по избираем предмет.

Общо 1523-ма абитуриенти от областта са заявили, че ще държат изпит по тази дисциплина. За държавен зрелостен изпит по биология, който бе най-масов преди години, са се записали 933 младежи. Предпочитанията поставят на трето място философски цикъл, с тази материя на матурата ще трябва да се справят 471 дванайсетокласници.

Следват география и икономика – 420, математика – 214, история и цивилизация – 95, немски език – 93, френски – 57, италиански – 53, испански – 37. Само 20 човека са решили, че са достатъчно добри по физика, за да държат втора матура по този предмет, а по химия са 19. Руският език е предпочетен от 12 зрелостници.

Втората матура е на 23 май, а маратонът от решаващи тестове ще започне още на 21 – с изпита по български език и литература. За него заявление са подали 4928 зрелостници от Пловдивска област. За трета матура по желание са се записали 78.

Възпитаниците на професионалните гимназии се възползват от правото да се явят само на зрелостен изпит по български и литература, а за втори да им се признае оценката от изпита по професията. За целта обаче трябва да издържат и теорията, и практиката. Този вариант са избрали 915 ученици от областта.

Тенденциите са сходни и в национален план – интересът към английския е най-голям, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Повишава се и броят на учениците от професионални гимназии, които искат за второ ДЗИ да им се признае резултатът от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация.

Запитани за мерките за сигурност, тя заяви: „Матурите са вече рутинна дейност за нашето образование – финален изпит за придобиване на средно образование. Мерките за мен трябва да започнат още в първи клас, още там да се пресичат преписване и опити за измама. Във всеки клас нагоре децата да са убедени, че знанието е ценност и може да имаш по-ниска оценка, но да си сигурен, че това, което знаеш, наистина го знаеш. Затова трябва да се работи в системата още от първото стъпало. От друга страна, видеонаблюдението на матурата е резонно и е в обществен интерес. Смятам, че нито един учител не иска да излъже обществото. Трябва да успяват тези, които могат и знаят. Надявам се това да са всички ученици в нашата система”.

Михайлова уточни, че отделянето на матурите и националните външни оценявания на седмокласниците на различни дати ще облекчи организацията.

Няма промяна в учебно-изпитните програми. Продължителността на зрелостните изпити остава 4 астрономически часа. Тестовете са върху учебното съдържание от задължителната подготовка с отворени и затворени въпроси, а по някои предмети се иска и съставяне на текст. В резултат на консултации с експерти се изравнява продължителността на модулите по английски с останалите чужди езици и по география – с другите обществени науки.