Училища

Как го правят във… Финландия

Интересен материал за училищното образование във Финландия публикува днес сайтът profit.bg. В него се дават отговорите на въпроса „Защо училищата в скандинавската страна са винаги на челни места в международните класации?“.

Дали това са истинските причини за добрите показатели, може би не е напълно ясно, но има няколко безспорни факта, които не са за пренебрегване.

Децата започват училище на седем години и до навлизане на тийнейджърска възраст рядко биват затормозявани с домашни. Нещо повече – в първите им шест години зад чина те не са оценявани по никакъв начин!

Едва един е задължителния тест за учениците и той се държи на 16-годишна възраст.

Финландия може да се похвали с най-високия процент в Европа на деца, завършили гимназия и продължили образованиетое си – 66! Разликата в нивото между най-слабите ученици и отличниците зад чина е най-малката в света. Ако приемем, че отличник е постоянна величина навсякъде по земното кълбо, то значи „слабаците“ в страната са най-силни в световната конкуренция.

93% от финландците завършват гимназия, а 43% от гимназистите не се задоволяват само със занятията в клас и посещават други школи и извънкласни занимания.

Обърнато е внимание на броя на учениците в специални предмети. Например по химия той е съобразен с това, всички да могат да извършват практически упражнения.

В началния курс децата си почиват по 75 минути за времето, което прекарват в училище. За сравнение – в САЩ това време е три пъти по-малко.

Като започна сравнението със САЩ, нека да продължим в този дух. Учителите във Финландия са точно толкова, колкото и в Ню Йорк. Те обаче са улеснени от това, че обучават 600 000 деца, докато тези в Голямата ябълка около 1 000 000. Правителството на Финландия дава с около 30% по-малко средства за образование на дете отколкото това на САЩ. В скандинавската държава училищата са 100% финансирани от държавата.

А сега специално място и за учителите

Те прекарват не повече от четири часа на ден в училище, но имат и два допълнителни часа на седмица, в които се грижат за професионалното си развитие. Всеки учител в страната трябва да има магистърска степен. Никой не би трябвало да се притеснява за това как ще си я плати, тъй като държавата се заема с този „проблем“.

Магистърската степен е важна, но по-важен е и успехът в университета. С най-големи шансове да започнат работа в клас са тези 10%, показали най-много знания. Професията е на нивото на тази на лекарите и юристите, затова и напливът е огромен. През 2010 г. са се търсили 660 стажанти в началното училище, а молбите за местата са били над 6600!.

И пак сравнение със САЩ. Заплатата на учител в европейската страна е $ 29 000 на година, докато тази на американския му колега е $ 36 000. Факт, който казва, че не винаги парите са определящ фактор.

И за финал – системата на обучение във Финландия съществува от 40 години. За това време училищата в нея постоянно окупират челните места на всевъзможни класации, а учениците са сред най-добрите в четенето и точните науки.

По материали от profit.bg