Институции

Отбелязват Деня за безопасен Интернет на 7 февруари

Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ ще отбележи международния Ден за безопасен Интернет със събитие, насрочено за 7 февруари 2012 г. от 11:30 часа в Столичния куклен театър.

Да открие Деня за безопасен интернет е поканен вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов. Към присъстващите с приветствия ще се обърнат също заместник-министърът на образованието, младежта и науката г-жа Милена Дамянова и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-н Калин Каменов.

Денят за безопасен Интернет се отбелязва за девета поредна година, като постепенно обхвана над 70 държави на всички континенти. В Европа отбелязването се организира от 30 национални центъра за безопасен интернет, обединени в европейската мрежа INSAFE. Тази година той минава под мотото „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и… безопасно“. Това е и темата, по която беше обявен национален конкурс за ученици за написване на сценарии за кратки пиеси.

Трите най-добри пиеси, определени от жури под председателството на заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, ще бъдат изиграни на сцената на Кукления театър от техните автори. За тази цел те ще бъдат подготвени от режисьори от НАТФИЗ. Победителите ще получат атрактивни награди, осигурени от членовете на Обществения съвет за безопасен интернет Мобилтел, Майкрософт България и Кабината.ком. Като най-добри журито определи сценариите на ученици от СОУ „Гео Милев” – гр. Варна, 51 СОУ „Е. Багряна“- гр. София и Природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“ – Враца.

След ученическите пиеси абсолвентите от класа на проф. Боньо Лунгов при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще представят миниатюра за опасностите в интернет от постановката „Кодово име: Червената шапчица“ на Учебния куклен театър на НАТФИЗ.

Над 60 училища от повече от 20 града в цялата страна се регистрираха за отбелязването на Деня за безопасен интернет с различни инициативи, за които Националният център за безопасен интернет и европейската мрежа INSAFE осигуриха подходящи материали – от плакати за Деня за безопасен интернет до разработени уроци, презентации и онлайн игри за най-малките.

Още по темата