Учители

История Славянобългарска не отпада от програмата

„Нарушена комуникация води до тези гневни изблици в социалните мрежи. Официална информация за проектите за нови програми и философията на тези по БЕЛ на ще бъде дадена днес (25 януари) на брифинг“.

Това обясни в ефира на бТВ зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Изказването й бе по повод на поредната безсмислена истерия в социалните мрежи по повод мнимо отпадане на „История Славянобългарска“ от учебните планове. На манипулираната в медиите информация по традиция се „хванаха“ доста хора.

„Паисий Хилендарски присъства в учебното съдържание и всичко друго са спекулации. Нещо повече, История Славянобългарска е не просто литературно произведение а вид исторически извор, който е застъпен не само на едно място в програмата. Иначе Паисий Хилендарски ще бъде изучаван в девети клас“, обясни още Кастрева.

„Философията на новия закон е и в промяната на процентите между новите знания и затвърждаването им. 40% е отделено на новите знания, което означава, че останалите 60% са възможност за учителите сами да решат как да ги развият и усъвършенстват. Включително и като си помагат с произведения, които не са в списъка на задължителните“. каза зам.-министърът.