Ученици

Искат премахване на повтарянето на годината

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предлага повтарянето на класа от ученици, показали слаби резултати през годината да бъде прекратено. Това пише в плана им за справяне на проблемите в образователната система до 2020 г., информира „Монитор“.

Според авторите на идеята, досегашната практика е неефективна. Според тях ще е по-добре двойкаджиите да наваксат ненаученото през лятната ваканция, вместо да губят още една година. Това освен всичко друго ще спести и пари на държавния бюджет.

Някакъв междинен вариант стои в проектозакона за предучилищното и училищно образование. Там е заложена идеята децата от начален курс да не повтарят клас. С една двойка пък ще може да преминават в горен курс само от учениците от пети в шести клас. За да им се опрости повтарянето обаче, петокласниците задължително трябва да имат среден успех минимум добър (4) по другите предмети.

Изостаналите ще наваксват уроците в специално организираното лятно училище, както и с консултации по време на учебната година след часовете по програма.

Мотивът на вносителите на идеята е, че преходът от четвърти в пети клас е труден за децата.