Училища

Искат демонтиране на комунистическа плоча от бургаско училище

Да бъде демонтирана плоча с идеологически надпис, поставена на фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, за това настояват петима общински местни съветници.

В докладна записка до Общинския съвет те посочват, че учебните заведения в България са деполитизирани и в тях е забранено да се извършва политическа агитация и проповядване на каквато и да било идеология.

На фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника стои плоча с петолъчка и имената на осем души, учили в училището, с надпис, че са „загинали в борбата срещу капитализма и фашизма“. Местоположението на тази плоча на самия главен вход на гимназията, пред ежедневния поглед на поколения ученици, освен че е недопустимо, е и изцяло противозаконно, тъй като нейният надпис по същество отразява пропаганда на една идеологическа доктрина, пише в докладната записка на съветниците.

Предложението няма за цел идеологическо противопоставяне, а само и единствено спазване на закона, каза общинският съветник Георги Дракалиев.

Сградата на ПГМЕЕ – Бургас е публична общинска собственост, следователно на училищното ръководство е необходимо решение на Общински съвет – Бургас, за да бъде демонтирана въпросната плоча, която е била поставена пред училището през 60-те години на миналия век.

Източник: dnes.dir.bg