Мнения

Интернет ни прави по-умни, според проучване

Интернет ни прави по-умни, посочват резултати от анкета сред 900 изтъкнати и от световна величина учени, бизнес лидери, консултанти, писатели и разработчици на технологии, проведена от американската организация Pew Internet & American Life Project. Проучването е озаглавено „Бъдещето на Интернет”.

 

76% от анкетираните смятат, че през 2020 г. използването на интернет ще е подобрило интелекта ни, благодарение на безпрецедентния достъп до информация и далеч по-добрите възможности за избор, които се предоставят вследствие на това.

 

65% смятат, че през 2020 г. четенето, писането и разпространяването на знания ще са значително подобрени, благодарение на Интернет, противно на широко разпространеното мнение, че световната мрежа ни отдалечава от по-високо интелектуални занимания, като напр. четенето на книги. 32% са изразили опасения, че интернет ще има отрицателен ефект в това отношение.

 

Тези, които твърдят, че интернет ни прави по-глупави не отричат, че благодарение на световната мрежа имаме далеч по-голям достъп до информация, но твърдят, че когато се говори за развитие на интелекта чрез интернет, се касае за различни видове интелигентност – т.н. съзерцателна (meditative / contemplative) интелигентност не се развива, а се развива утилитарната интелигентност и цената на препускането ни сред огромни количества от информация, е загуба дълбочината на мисленето ни.

 

Начинът, по който Интернет влияе на мисленето и интелекта ни, бе разгледан в лекция по темата, озаглавена „Нов свят на познанието”, изнесена от д-р Лучин Перо (Lucin Pero) – ректор на Университета в Риека, Хърватия, която бе част от програмата на Европейския форум на учителите новатори – 2009 г., организиран ежегодно от корпорацията Майкрософт и състоял се през миналата година във Виена, Австрия, отразяван от мястото на събитието специално за читателите на Teacher.bg. Подробности за лекцията са публикувани тук: https://teacher.bg/story.aspx?id=315.

 

Анкетираните очакват, че през 2020 г. информацията в Интернет ще е относително свободна, но и ще има спорни въпроси относно контрола на Интернет. 61% са се съгласили с твърдението, че „повечето несъгласия относно начина, по който информацията протича в Интернет, ще бъдат твърдо решени в полза на минимален брой ограничения”, като същевременно са изразили нотка надежда, че очакванията им няма да се сбъднат. 33% са избрали да се съгласят с твърдението, че „Интернет ще бъде преобладаващо технология, чрез която посреднически институции, които контролират архитектурата и …съдържанието, ще постигнат успех в придобиване на правото да управляват информацията и методът, чрез който хората имат достъп до нея.”

 

Анонимната дейност в Интернет ще е под заплаха през 2020 г., според анкетираните, но малка част от тях смятат, че все още ще бъде възможна. Според 55%, през 2020 г. интернет потребителите ще имат възможностдза комуникират анонимно, докато 41% смятат, че анонимната дейност в интернет ще бъде силно намалена.

 

Пълният текст на доклада от проучването може да бъде свален безплатно от тук: http://pewinternet.org/Reports/2010/Future-of-the-Internet-IV.aspx, както и от линка в началото на текста.