Ученици

Националното състезание по дизайн и програмиране WEBLOZ ’10 e на 23 април

Талантливите млади програмисти на България и тази за четвърта поредна ще имат възможност да покажат своите умения в надпреварата, станала традиционна

 

Талантливите млади програмисти на България и тази година ще имат възможност да покажат своите умения в станалото традиционно Национално състезание по уеб дизайн и програмиране WEBLOZ ’10, чиито финален кръг ще се проведе на 23 – 25 април 2010 г. в гр Лозница. Това е четвъртото издание на събитието. Тази година за първи път надпреварата се подкрепя и от Българската уеб асоциация и Българската асоциация на софтуерните компании BASSCOM.

 

И тази година Националното състезание ще се проведе в две категории, с подобрен на предишните издания регламент, ново жури и усъвършенстван формат. В него могат да участват ученици от VІІІ до ХІІ клас от всички училища в страната. Те ще трябва да защитят пред комисия собствени проекти в две категории – „Уеб дизайн” и „Интернет програмиране”. Екипите ще са от максимум двама ученика, като един екип ще може да участва само в една категория едновременно. Успоредно със самото състезание, тази година гостите ще имат възможността да слушат интересна лекционна програма, с участието на специалисти с дългогодишен опит, които ще говорят за новите технологии, похвати и добри практики в сектора.

 

Четвъртото издание на състезанието ще се проведе в два кръга. В рамките на първия от всички регистрирани ще бъдат допуснати по 20 проекта във всяка категория. Срокът за регистрация на екипите и проектите е до 7 март, гласуването за тях ще продължи до 14 март, а ден по-късно ще бъдат обявени проектите, класирани за втория кръг. Оценяването в първия кръг ще се извърши от голямо жури (над 20 човека), като всяка фирма от Българската Уеб Асоциация ще има представител в него, а свои членове ще имат и компании извън асоциацията. Всеки член ще реши за кои 20 проекта да бъде даден вот за да продължат в следващия кръг и първите 20 с най-много събрани вота, ще бъдат допуснати до него. Оценяването ще се извършва онлайн чрез сайта на състезанието. Вторият кръг от своя страна ще се проведе на живо в гр. Лозница, Разградска област.

 

Нагрaдният фонд на състезанието отново ще е над 3 000 лв., като организаторите са се постарали и тази година да подготвят много мотивиращи поощрителни награди. За трите години, през които е провеждана надпреварата, са участвали над 100 екипа с над 130 участника и са раздадени награди на стойност над 11 000 лв. Основните цели на състезанието са, да постави в конкурентна среда неговите участници и да стимулира развитието им, като същевременно им дава свободата, да подготвят продукт по тяхно желание и с технологии, предпочетени от тях.

 

Регистрацията на проектите вече започна. Повече информация и регламента можете да откриете на официалния сайт на състезанието http://webloz.net.

 

За трета поредна година състезанието е подкрепено от СуперХостинг.БГ, в качеството си на Златен спонсор.