Мнения

Инвестиционен банкер е един от най-известните учители

 

Един от най-известните учители в света е 33 г. Сал Кан (Sal Khan) – академична звезда в следването си, собственик на инвестиционна компания на Уол Стрийт, притежател на 2 бакалавърски и 2 магистърски степени – от Масачузетския технологичен институт и от Харвард, и автор на едни от най-посещаваните безплатни и с нетърговска цел онлайн уроци за деца.

Сал Кан не получава никаква финансова изгода от начинанието си.

Видео уроците са разработени изцяло от Сал Кан (на снимката) и са публикувани на http://www.khanacademy.org/. Досега са гледани над 18 млн. пъти. Общият им брой досега е над 160. Среднодневният им брой гледания е 70000. Те са по математика, физика, химия, биология и др. Продължителността им е между 10 мин. и 15 мин.

Бил Гейтс публично е изразил възхищението си от Кан, както и е казал, че децата му също ползват уроците ежедневно и са се превърнали в големи техни фенове.

Видеоуроците, които могат да бъдат гледани на сайта, са направени така, че на достъпен език и по прост начин обясняват материята, преподавана в училище.

Кан е роден в Ню Орлиънс, син е на емигранти от Бангладеж.

Започва уроците случайно – за по-малките си племенници, които са имали проблеми по математика. Първоначално им е преподавал отдалечено на живо използвайки софтуераYahoo Doodle като споделена дъска за бележки, както и телефона.

Впоследствие поради заетостта в работата на Кан и часовата разлика преподаването на живо не било възможно. Тогава Кан започнал да публикува видеоуроците си в YouTube и те предизвикали огромен интерес, което го накарало да ги развие до днешната им форма. През цялото време го е правил без да има никаква финансова изгода.

Кан също така по време на следването си е бил доброволец преподавател в училище в клас за талантливи деца. Разработил е и софтуер за обучение на деца с неврологични заболявания.

Уроците на Кан, като цяло, могат да служат като солиден допълнителен източник към преподаваното, но не и като основен.