Ученици

Изборът на чанта за първокласника е от особена важност

Между 80 и 100 лв струва пълното осигуряване на помагала за първокласника за започващата след месец нова учебна година. Това показа проверка на Дарик в столичен хипермаркет.

Авторът на репортажа пресметна, че въпросната сума е 89 лв, като в нея влизат тетрадки, химикалки, моливи, блокове за рисуване и др. Раницата се купува отделно и тя при добър късмет може да се намери на цена между 50 и 70 лв.

Може и по-евтино, но рискът продуктът да увреди сериозно здравето на детето се увеличава обратнопропорционално на цената й.

Идва нова учебна година, а с нея и много сериозният проблем с тежестта на чантите.

Много е важно да се избере такава чанта, която да позволява тежестта да се разпредели равномерно, коментира в „Дарик Кафе“ Сийка Ангелова, председател на сдружение „Настоящи и бъдещи майки“

Когато избират чанта, родителите трябва да търсят такава, която, като е празна, при вдигане да запазва формата си, да има две широки презрамки, на които дължината да може да се коригира, да има твърд гръб и повече джобове, за да може теглото да се разпредели по-добре. Ангелова препоръча още детето да поставя чантата си от височината на раменете – от бюро или от маса.

Тежестта й трябва да е не повече от 15-20% от теглото на ученика, което значи, че при 30 кг на детето, тежестта не трябва да превишава шест.

Трябва да се търсят и чанти, които празни не надвишават 1 кг в най-лошия случай.