Мнения Ученици Учители

За учителите или учениците е по-трудно дистанционното обучение?

След като в България бе обявена грипна ваканция заради пандемията от коронавирус се наложи да бъде въведено дистанционно обучение.

Само за няколко дни системата на образованието трябваше да бъде подготвена за новото предизвикателство.

Какви са затрудненията и готов ли е българският учител да преподава онлайн NOVINI.BG разговаря с директор на СУ“ Васил Левски“ град Елин Пелин госпожа Мариета Христова.

„Аз имам впечатление от няколко години назад, че от Министерство на образованието подготвят почвата за това нещо и ние сме до някъде подготвени. Ако нямахме подготовка, нямаше само за 3 дни да стартираме и да се ориентираме в ситуацията. Моето училище успя за три дни да мине на тази платформа подготвена от МОН. Това е така защото от министерството работят“, заяви Христова.

Относно това как възприемат всичко това учениците, тя обясни, че в началото до като не е имало единна платформа, се е работило по няколко различни начини.  „Изпращахме на учениците материали по пощата.  Родителите бяха много затруднени също и учениците. Сега вече всичко е на едно място, могат да провеждат и видео разговори“, подчерта Христова.

„Нещата се случват вече много по – лесно дори родителите казват, че децата учат повече от колкото преди. В начален курс от 1 до 5 клас особеното е, че родителят трябва да помага при големите е по друг начин“, заяви тя.

На въпрос имат ли всички учители еднаква подготовка да работят по този начин Мариета Христова  отговори: „Не всички можеха да работят в първите дни, на някой им беше много тежко. Имаше моменти, в които колеги плакаха, но сега вече нещата се случват“.

„Вече сме подготвени да работим и колегите подготвят материала си за матурите. Благодарение на тази платформа се провеждат и диктовка при 4-ти клас. Напълно е възможно да се преподава нов материал. Приоритетно е български език и математика Чрез това обучение повече няма да има грипни ваканции“, категорична е Христова.

Образователната система трябва да се настрои към този начин на преподаване, смята още тя и поясни, че  вече и тестовете, които използват учителите трябва да са специфични.

Във връзка с това дали трябва да бъде удължена учебната година, тя отговори, че ако извънредното положение е до средата на април, учебната година не трябва да бъде удължена. „Дойде ли лятото, много трудно удържаме децата в класната стая“, напомни тя. „По преценка на компетентният орган ние ще се съобразим с решението им, но с повишаване на температурата децата трудно се удържат“, заяви пред NOVINI.BG госпожа Мариета Христова.

Източник: novini.bg