Институции Учители

Защо само един учител е одобрен от МОН да преподава в проблемен район?

Намерението на Просветното министерство да формира корпус от 80 учители за проблемните райони у нас официално се провали.

Само един педагог от Шумен е одобрен от МОН да преподава на уязвими ученици по програмата „Мотивирани учители“, чийто бюджет е 1.7 млн. лв. Това показват данни на Ведомството, предоставени след запитване от вестник „Сега“. Въпросната програмата бе пусната през 2019 г. от МОН заради повсеместната липса на достатъчно и добре подготвени преподаватели.

По първия ѝ модул се търсеха учители с поне 8 г. опит по математика, физика и информатика и информационни технологии. Целта бе те да бъдат изпратени да работят в училища с идентифицирани проблемни области, включително с ниски образователни резултати и ученици с нисък социален статус. Освен 300 лв. към възнагражденията, МОН предлагаше на престрашилите се и по 200 лв. на месец за покриване на наем или за възстановяване на транспортните разходи (за срок от 12 месеца, при 3-годишни договори, които одобрените следва да сключат с МОН).

До крайния срок за кандидатстване през май м.г. обаче по този модул на програмата кандидатстваха само 4-ма души. В резултат на това МОН удължи срока за подаване на документите, освен това увеличи до 500 лв. (т.е с още 200 лв.) сумата, която избраните учители да получават над заплатата си. Дори и този стимул обаче не е успял да мотивира учителите. След промяната в условията едва трима са пожелали да участват в програмата, а реално само един е избран да преподава в проблемен район.

Става дума за учител от Шумен, който е подписал договор с МОН и е бил назначен в град Пордим, Плевенска област. Той ще получава допълнително заплащане от 500 лева към основното си трудово възнаграждение. По другите два модула на програмата нещата изглеждат малко по-добре. 65 души (при квота от 100 места) бяха пожелали да се включат в частта за специалисти с висше образование, които да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика, информатика, информационни технологии и чужди езици. За тях са планирани 1- годишни задочни обучения, всяко от които ще бъдат финансирани с по 1200 лв. След измененията тук, разширяващи възможностите за включване на специалисти (добавиха се и кандидати да станат учители по биология и химия, както и кандидати със степен „бакалавър“, а не само магистри), още 77 души са пожелали да придобият квалификация „учител“.

По третия модул пък 232-ма учители (при квота от 150 души) изявиха желание да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен по своята специалност и по математика, физика, информатика, информационни технологии, чужд език и религии. След промените желаещите са се увеличили с още 165 души. Най-голям интерес е имало за чужди езици (предимно английски език), математика и физика и астрономия. След промените в програмата, по трите дейности са кандидатствали общо 556 души. От тях включени в нея са общо 310 души, показват данните на МОН. Одобрените специалисти за придобиване на квалификация „учител” и действащите учители, които искат да преподават по още един предмет, вече са включени в едногодишни обучения във висшите училища. Паралелно с едногодишното обучение за „учител”, 23 специалисти са назначени в училища, в които е имало недостиг от квалифицирани преподаватели.

От МОН не коментираха на какво се дължи почти нулевият интерес към преподаване в проблемни райони. Практиката на фондация „Заедно в час“, която също набира учители за трудни райони и им дава отново по 500 лв. на месец, сочи, че кандидатите при тях са хиляди, а бариерата минават едва 10% от тях.

Източник: actualno.com