Ученици

Започват разговори с родители и учители заради слуха за принудително отнемане на деца

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители.

Те са във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. Това е решението, което Министерството на образованието и науката (МОН) е взело, като възможност за справяне с кризата с назряващия ромски проблем, при който родители взимат децата си от училище и не искат да ги пускат да излязат. От ведомството са категорични, че не може да се допусне учебните заведения да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове.

„В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище. Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР. МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Източник: actualno.com