Институции Ученици

Учители дават отпор на протестърите срещу Стратегията за детето

Регионалните управления на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца.

„МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище – пише в позиция, разпространена от просветното министерство. – Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, Регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.“

МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

До изявленията се стига, след като възникна напрежение около учебни заведения след пуснат слух, че социалните отнемат деца. Последваха и протести в етнически махали.

Вече има случаи на агитация сред родителите – раздаване листовки с идеите на протестърите на родителски срещи и призиви да се подписва декларация за отказ от сексуално образование на децата, както и срещу  влизането на НПО в учебни заведения. В социалните мрежи имаше и призиви за бойкот на началото на учебната година, тъй като медиите не отразили протестите на 7 септември.

Източник: marica.bg