Учители

Заплатите на учителите – бонус или догонване на инфлацията…!?

Заплатите на учителите са нещото, което почти всяка власт дъвче като някаква освежаваща ментова дъвка, за да подобри вкуса си, но ефектът всъщност е напълно измамен, защото е толкова неусетно временен, колкото неизбежно е и зловонието, което неизменно го следва, при това – всеки път…!

Увеличаването на заплатите на учителите през последните години всъщност не е никакво увеличаване, а представлява едно неистово догонване на инфлационните процеси.

Преподаватели са изчислили, че за да достигнат заплатите нивото от 1989 г., те трябва да бъдат 1.4% от средната работна заплата за страната. Това е била схемата на изчисляване до 1989 г., с която се сравняват днес.

Намаляването на заплатите по изкуствен начин започва след 1994 г. тогава учителите постепенно, но главоломно започнаха да губят статута си в обществото и като социална група, а и като финансов сегмент. Заплатите им все повече се доближаваха до тези на обслужващия персонал и отливът от професията не е от днес, той е естествено следствие от тогава!

Днес професията учител е непопулярна, не защото не е престижна, а защото е безперспективна. Няма развитие, няма и изгледи за някаква промяна. Закостенялост и нафталин са синонимите на процесите в това професионално поприще. И за жалост липсата на стратегия, работата на парче и алтернативната загриженост – от време на време и от тук от там, доведоха до девалвиране на цялата професия. И ако преди години да си учител беше престижно и учителите имаха статут в обществото, днес учителите са смазани, принизени са до нивата на обслужващ персонал и са доведени до отчайващи и унизителни нива в социалната стратиграфия и като социална прослойка, и като стандарт на живот…!

Тук дори не говорим за пари, защото не парите са най-важното нещо, но и без тях някак не се получава, защото се налага и да се живее, поне от време на време…!

И като капак на всичко, сега се пускат фишеци за премахване на периода до 1994 г. при изчисляване на пенсиите на бъдещите учители-пенсионерите… Защо…?! Ами защото държавата не иска да плаща много високи пенсии върху ставки от онзи период, когато учителите са били относително достойно заплатени като експерти в областта на образованието! Заговори се и за ново повишаване възрастта за пенсия, защото просто няма пари за пенсионерите и все повече няма кой да работи, за да изкарва парите за пенсионерите…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

 

Източник: teacher.bg