Ученици Училища

Ето свободните места за третия етап на класирането за гимназиите в София

Седмокласниците, залагащи своите надежди на трето класиране, ще се борят за 1-8 свободни места в елитните гимназии, намиращи се на първите места по минимален бал в София.

Това стана ясно, след като от Регионалното управление на образованието София – град обяви списъка.

Най-голяма ще е борбата 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес и 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. В двете гимназии, покаазали най-добри резултати на матурата по български език, е останало само по едно място. Щастливецът, който ще учи в школото в кв. „Оборище“ може да избира само между профил с испански и португалски език. Седмокласникът, който бъде приет в Немската гимназия, ще изучава засилено немски и английски или руски език.

Две деца ще имат възможността да кандидатстват в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София. Там има по едно място две от паралелките – „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“.

Още 4 кандидат-гимназисти ще получат възможността да подадат документи в СМГ „Паисий Хилендарски“. Те могат да изберат профил „Математически“ с английски език. Същият брой места са налични и във II Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Там има една свободна бройка в паралелката с профил „Чужди езици“ английски език, испански език, история и цивилизация, български език и литература. Едно място за младеж има и в профил „Чужди езици“ английски език и немски език, математика и география и икономика. Две девойки пък могат да кандидатстват в паралелка с профил „Чужди езици“ с английски език, немски език, химия и биология.

Пет са свободните места за младежи в Първа английска езикова гимназия. По една квота има в профил „Чужди езици“с английски език. Две от тях са с втори профилиращ испански език, докато третата – френски език. Другите две свободни места са в паралелката с немски език.

В 73 СУ „Владислав Граматик“ има седем квоти, разпределени в три класа от профил „Чужди езици“ с немски. По едно място за младежи и девойки има в паралелката с втори профилиращ руски език, три квоти за девойки с френски език и две за младежи с английски.

Във 9 Френска езиков гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ има 8 свободни места, разпределени между различни паралелки. По една квота за девойки и младежи има в паралелка с английски и български език, както и в тази с испански и български. В класа с испански и математика, както и испански и български има по едно място за младежи. Две места за девойки има в паралелката с немски и български.

Под 10 свободни места има в още няколко елитни столични училища, които не са в топ 10 по минимален бал на първо класиране. В 134 СУ „Д. Дебелянов“ са 4, в 119 СУ“ Акад. М. Арнаудов“ – 9, в СПГЕ „Джон Атанасов“ – 9, 51 СУ „Елисавета Багряна“ – 4, 35 СУ „Добри Войников“ – 6, НМПГ „Акад. Любомир Чакалов“ – 6, 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ – 5, Национална търговско-банкова гимназия – 7.

Подаването на документи за участие в класирането започва утре (20 юли) и продължава до 24 юли включително. Учениците ще имат възможността да пренаредят желанията си спрямо тези, които са подали на първо класиране, като посочват само паралелките, за които са обявени свободни места. Обявяване на списъците с приетите ученици на трети етап на класиране е до 26 юли.

Вижте пълния списък тук!

Източник: monitor.bg