Институции Учители

ЕП: Само 12% от учителите у нас са мъже

Почти 9 от 10 учители в България са жени.  Това сочат актуалните данни от доклад на Европейския парламент.

Столичното 18 СУ „Уилям Гладстон” в столицата е едно от най-големите училища в страната. В него преподават общо 138 учители, от които само 23 са мъже! Или само 16% от целия учителски колектив. Подобно е съотношението и в останалите страни от Европейския съюз, където от общо 6 млн. учители, само около 1,5 млн. са мъже.

23-годишният Кирил Калафунски е един от 23-мата учители мъже в училището. За разлика от всеобщото схващане, той смята, че да бъдеш учител е атрактивно, дори и за мъжа. „Учителската професия е една от най-старите професии и тя трябва винаги да съществува и да бъде на почит и на уважение!”, каза още пред камерата на БТВ Калафунски.

Младият преподавател е едно от най-новите попълнения в училището. От ръководството признават, че все по-трудно намират да назначат учители от мъжки пол, а основната причина са ниските заплати. Според доклада мъжете страдат от предразсъдъка, че учителството е чисто женска работа. На жените се падала отговорността да възпитават децата.

„Не е добре за учениците, че доминират жените в училище. Те, децата, трябва да свикнат с присъствието и на мъжете, защото това е другото поведение, другото отношение към света. Мъжкото присъствие е необходимо на децата, това е важно”, коментира експертът от МОН Лазар Додев.

Мъжете в образователната система са около 12 хил. или 12%. Но засега, мерките на образователното министерство за привличане в професията не са насочени конкретно към мъже или жени, а към всички млади хора. През следващата година у нас ще се пенсионират над 300 учители мъже и 10 пъти повече учителки.

Източник: novini.bg