Училища

Елитните гимназии победиха професионалните на PISA 2012

Т.нар. „елитни“ гимназии – езикови и математически оправдават до известна степен авторитета си, поне що се отнася до факта, че от техните редици излизат децата с най-високи резултати на PISA 2012 у нас, разбираме от материал в днешния брой на „Стандарт“.

По-голямата част от техникумите и непрофилираните гимназии са с много по-ниски резултати. Повече от половината ученици в техникумите (близо 53%) могат да извършват само най-елементарни математически операции, не и да прилагат по-сложните формули.

В същото време децата от професионалните школа, решили вярно най-трудните задачи, са едва 1%.

Някак странно на фона на този факт стоят данните, че 40% от децата у нас харесват математиката и възнамеряват да се занимават с професия, която е свързана с нея.

Така на практика се получава парадоксът да си мотивиран да учиш нещо, а да изкарваш незадоволителни оценки, анализират авторите на изследването.

От проучването става ясно също, че математиката стресира българските ученици много повече, отколкото връстниците им в Европа. 70% от децата се тревожат, че материалът по математика често е неразбираем за тях. За 45% пък домашното по този предмет е редовен източник на стрес.