Ученици

Елин Пелин отказа 70% от зрелостниците от третия модул

Матурата по български език и литература изтръгна градски момчета и момичета от модерния им живот и ги прати на село сред петима селяци от загорските краища в разказа „Косачи” на Елин Пелин.

За да отсъдят заедно с мъжете в ямурлуци за реалността ли да се хванат, или да поглеждат по някой път и към неща чудновати. „…Които да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек”, запомнила е репликата на Елинпелиновия герой Благолажа дванайсетокласничката Лили от Професионалната гимназия по туризъм.

Задачата да напише есе или интерпретативно съчинение на тема „Реалност или измислица” по разказа „Косачи” на българския класик й се стори трудна. Не че й е много далечно селото. В 11. клас минала отгоре-отгоре този урок. И на държавния зрелостен изпит се хвана за спомените от 6. клас. Точно там момичето случило на учителка. От преподавателката си Маргарита Николова досега помни наизуст началото на разказа: „Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа”.

Според Лили, която учи кетъринг, човек трябва да е здраво стъпил на земята, но и да не се отказва от приказните неща, за да се спасява понякога от тривиалното. Проблемът й е, че вярва в мечтите, но не е особено усърдна в преследването им. „Затова сега вярвам, че ще ме приемат в Медицинския университет. И в същото време знам, че с четворки няма да стане”, разкъсва се между илюзиите и реалността дванайсетокласничката в личния си опит на финала на средното образование. Колкото до другите реалности в живота на младежите не е фен на социалните мрежи, които поглъщат връстниците й.

Докато Лили направи усилие да разсъждава по темата от последната 41. задача, възпитаници на ПГВАД „Христо Ботев” масово се отказаха въобще да опитат. 70% от всички в моята стая излязоха, след като чуха темата, разказа Иван Караилиев, който учи реставрация и архитектура. Специалността му винаги го е държала с един крак в миналото, не му е съвсем чужд и Елин Пелин. Иван повече се затруднил на въпроси от тестовата част, които изисквали да разпознае от кое произведение са посочените литературни герои.

Надявал се на матурата да се падне поет-революционер, че повече пасва на темперамента му. Именно заради него тийнейджърът сменя курса, изоставя занаята и ще кандидатства в школата в Симеоново, за да стане полицай. За там оценката от матурата му е много важна. За втори зрелостен изпит ще му се зачете бележката от държавния изпит по професията. Остава обаче да се справи и с историята, за да стане студент. Подготвял се допълнително през годината и по двата предмета.

Източник: marica.bg