Училища

Електронният дневник и SMS-те притесняват учениците

Технологичният напредък, който все повече наблюдаваме и в българските училища без съмнение прави и ще продължи да прави образователния процес атрактивен, но от гледна точка на учениците има и своите минуси.

Най-големият пример за това до момента са електронните дневници. Според специалисти не е далеч времето, в което обикновеният ученически бележник ще е просто задължителен атрибут в ученическите чанти, вместо официален документ за пред родителите. Същото се отнася и за дневникът с оценките. Все повече училища у нас използват електронния му вариант, в който само с ЕГН и парола на детето всеки родител може да се осведоми за това какви са оценките му.

Достъп до дневника обикновено се осигурява през сайта на училището. Разбира се практиката за редовно попълване не е възприета напълно навсякъде, където услугата е достъпна.

Програмата на електронните дневници е желязна, досега хакерски пробив не е имало“, обяснява преподавателят от Шумен Здравко Петров, цитиран от „Труд“.

Преди малко повече от две години бе направена доста смелата прогноза, че до 2012 г. електронните дневници ще изместят класическите – хартиени. Това обаче със сигурност няма да се случи в близките още няколко години.

„По-неученолюбивите“ ученици с право се притесняват от следващото стъпало в технологичното развитие – оценки и отсъствия с SMS.

„Ооо, оценки с есемес до родителите… Не ни причинявайте това! Стигат ни електронните дневници“, емоционално реагират на новата идея ученици.

Още по темата