Институции

ЕК планира 250 млн. евро за схемата „Училищен плод и мляко“

Европейската комисия планира отново 250 млн. евро за схемата „Училищен плод и мляко“, предаде БНР. Очаква се до края на март Брюксел да приеме одобрените суми за всяка от страните-членки на ЕС.

В България сумите, с които се финансира доставката на плодове и млечни продукти в учебните заведения се формират от европейския бюджет и от национално съфинансиране. За последната учебна година за целта са отделени близо 20 милиона лева, с които 456 хиляди деца получават безплатно плодове и млечни продукти, каза в интервю Игор Георгиев от Фонд „Земеделие“.

„По разпределените количества продукти са 3546 тона плодове и зеленчуци, 3809 тона мляко и млечни продукти. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат пресни и да отговарят на изискванията за качество на пресни плодове и зеленчуци, като съответно се забранява разпределянето в учебните заведения на генетично модифицирани плодове и зеленчуци“. Млечните продукти, които децата получават, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт, каза още експертът от Фонд „Земеделие“ Игор Георгиев.

Източник: novini.bg