Мнения

Експерт: Увеличава се достъпът до образование, но не и качеството му

В световен план, от една страна има увеличаване на достъпа до образование, но от друга страна то невинаги е на достатъчно добро ниво. Това коментира Хайме Сааведра, старши директор на глобална практика „Образование“ на Световната банка, пред Bloomberg TV.

„Като цяло в света и в България има напредък във вкарването на повече деца в училищата. Нивата на записване са се повишили съществено през последните 30 години. Но по-често виждаме, че обучението невинаги означава учене“.

По думите му има милиони деца по целия свят, които ходят на училище, но не учат достатъчно. „Затова считаме това като образователна криза. Тази криза се наблюдава в целия свят, както и в България.В много европейски държави децата не разбират добре това, което четат. Също не разполагат с необходимите нива на математическо мислене“.

Сааведра посочи, че това все повече се разглежда като проблем от различни правителства. „Трябва да правим правилните инвестиции, за да подобрим качеството на образованието“.

Той добави още, че в България около 1/3 от учениците не разбират добре това, което четат. „Ако има един фактор, който определя качеството на образование във всяка една страна, то това е качеството на самите учители“.

Според него предизвикателството пред България е да разполага в цялата страна с учители, които се стремят да бъдат иновативни, да използват информационните технологии по правилния начин и да използват правилните педагогични методи, така че децата да учат.

„Като всяка реформа, и това е нещо, което трябва да се приложи по правилния начин. Българското правителство осъзнава, че заплатите на учителите са ниски“. Сааведра смята, че привлечането на млади и талантливи хора ще има въздействие върху резултатите на учениците.

Източник: bloombergtv.bg