Учители

Експерт: Проблемът с недостига на учители ще се задълбочава

Проблемът с недостига на учители в национален мащаб ще се задълбочава. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бонка Ичкова, председател на Синдиката на българските учители – Благоевград. Тя обясни, че за момента в община Благоевград има достатъчно на брой преподаватели, но в страната нещата изглеждат доста по-различно.

„Следейки информацията, която излиза по медиите, и не само, може да кажем, че проблемът с липсата на учители е много сериозен и ще продължава да се задълбочава през следващите години. Причината за това е, че имаше едно непремерено, особено окръжно, пенсиониране на учители без да се преценява индивидуално дали ще бъде възможно на това място да се назначи друг преподавател и то не какъв да е, а такъв, който да е добре квалифициран. В седмицата преди 15 септември стана ясно, че на много места директорите са принудени да назначават хора без педагогическа правоспособност“, каза още Ичкова.

Тя апелира към тези директори да не се подчиняват на такива окръжни заповеди, без да е спуснато подобно нареждане от Министерството на образованието и науката, и без да се мисли какво ще се случи ако даден учител бъде пенсиониран. Бонка Ичкова коментира и това, че новата учебна година е започнала без проблемите в сферата на образованието да са решени.

„Не мога да кажа, че учителите сме спокойни, защото всички знаем какви са предизвикателствата, които ни поставя новият Закон за образованието – нови стандарти, нови наредби, нови учебни програми с неготови учебници излезли на пазара или с непристигнали такива в училищата, където са безплатни. Все пак ние сме длъжни да сме в настроение и с нагласа, ние учителите да обираме напрежението, а не то да се пренася на българското дете“, подчерта Ичкова. Тя добави, че преподавателите в областта както всяка година, така и тази ще работят максимално добре, влагайки всички знания и умения, които притежават.

Източник: actualno.com