Ученици

Едва 3000 от 200 000 отпаднали деца са върнати в клас

„Финансирането не винаги е достатъчно да покрие всичко нужди по проектите за младежите“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев на конференция за юношеството. Той акцентира върху необхванатите ученици в учебния процес. 3000 деца са върнати в клас. В същото време 200 000 са отпадналите. Всички институции са впрегнати, по думите му, в процеса на връщане на децата в училище. „Маргинализацията е огромен проблем“, обясни още вицепремиерът.

Комитетът за правата на детето отбелязва, че потенциалът на подрастващите в голяма степен може да бъде развит, защото държавите членки не признават или не инвестират в мерки, които са необходими, за да се ползват те от правата си.

В повечето страни нямало данни, разпределени по възраст, пол и увреждания, които да информират политиката, да идентифицират пропуските и да подкрепят осигуряването на необходимите ресурси за подрастващите, сочи информация комитвта. Основните политики, предназначени за деца или младежи, често не успяват да отговорят на разнообразните потребности на подрастващите и са недостатъчни, за да гарантират реализация на техните права, обясняват от Комитета.

Комитетът настоява да се засили потенциала на подрастващите, както и да се преодолеят предизвикателствата, пред които те са изправени в прехода от детството към зрелостта във все по-глобализиращия се и сложен свят.

Източник: standartnews.com