Институции Мнения

Експерти: Аудиозаписът при малките матури не е някаква промяна

Мярката за задължителна предучилищна за 4-годишните да бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години. За това призова омбудсманът Диана Ковачева.

„Не може да се говори за отлагане по простата причина, че нищо не е тръгнало. Тепърва предстоят продължаване на тези разговори и промени в законодателството“, обясни директорът на столичното 119-то училище акад. „Михаил Арнаудов“ Диян Стаматова в студиото на „Денят ON AIR“. Oмбудсманът поиска и отлагане на промените в Националното външно оценяване след 4 клас за следващата учебна година.

„Тези предложения са базирани върху изучен опит. Това е отдавна разписано нещо в различни документи. Когато и да настъпи моментът, пак ще го има този аргумент „Ама защо?“. Хората обикновено се плашат от новото. Тези, които са против, не им е напълно ясно за какво става дума. Не става дума за нещо, което е срещу децата“, заяви бившият образователен министър проф. Тодор Танев.

Едно от предложенията, срещу което се изправиха родители, бе за аудиозапис вместо диктовка от учител по време на НВО.

„Досега – един учител застава пред децата и съобразно своите индивидуални виждания диктува текста. В цялата страна това се случва по различен начин. Не е съобразно темпа на подготовка на децата, а съобразно темпа на самия учител. Това, което се предлага, е този запис да бъде уеднаквен и да се пуска навсякъде с един диктор, което не е някаква промяна“, посочи Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че същото се прави и в 7 клас, и в 12 клас при държавните зрелостни изпити.

Проф. Танев допълни, че и все пак учителите нееднократно ще репетират провеждането на самия изпит.

Експертите коментираха и има ли връзка между средното и висшето образование?

„Доста се работи в една взаимовръзка. Проблемът според мен е, че промените във висшето образование са твърде бавни. Те трябва да бъдат по-забързани. Необходима е промяната в учебните планове“, категоричен бе Стаматов.

Според проф. Танев висшите училища в България си поставят високи цели и гледат твърде нагоре, докато между средното и висшето образование се отваря ножица, където трябва да има изградено колежанско образование, за да се осигури вертикална проводимост.

Източник: dnes.bg