Мнения

Евродепутатът Момчил Неков: България се нуждае от германския модел на дуално образование

България се нуждае от германския модел на дуално образование. Това заяви евродепутатът Момчил Неков, който беше говорител на конференцията „Развитие на уменията: право на всеки“, организирана от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Приложим ли е в България германският модел на дуално образование – тази тема повдигна Момчил Неков по време на дискусията.

Резултатите сочат, че професионалното образование в Германия е в основата на икономическия успех на страната. Дуалната система обслужва над две трети от завършващите всяка година 2.4 млн. души. Германските ученици прекарват между две и четири години по дуални програми. Специфично за системата е тясното профилиране – веднъж постъпили в дуална форма на обучение, повечето общообразователни предмети отпадат, а преподаването залага на теорията в училище и на практическата работа в компанията. Резултатите са показателни – германската икономика продължава да е конкурентоспособна на международно равнище, а младежката безработица в страната за 2015 г. е 7% при 20% за ЕС.

От 2015 година в България функционира българо-швейцарският проект за дуално обучение ДОМИНО. По него днес работят 11 училища в 11 български града и 65 компании. До 2019 година проектът ще обхване общо 1200 ученици от 15 професионални училища. България е сред държавите-членки на Европейския съюз, които заделят най-малко пари за образование, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е първа по неграмотност в ЕС. Според Европейската комисия 41% от българските ученици не са напълно грамотни.

Като направиха преглед на съществуващите политики участниците в конференцията потвърдиха мнението, че е необходимо да се възприеме цялостен подход към образованието и развитието на умения, за да се осигурят на всички граждани ключови компетенции за учене през целия живот, чрез което да се постигне както личностна, така и професионална реализация.

Освен Момчил Неков и Силвия Коста, координатор на Комисията по култура и образование в Групата на социалистите и демократите, във форума участваха и други евродепутати Йепе Кофод, Юта Щайнрук, Марита Улвскуг, Емилиан Павел и Брандо Бенифей. От българска страна участие взеха Юлия Симеонова – изпълнителен секретар на КНСБ, Десислава Янева от Национален младежки форум, преподаватели, директори на учебни заведения и експерти в образованието.

Източник: focus-news.net