Ученици Училища

До 3 дни екскурзии по време на учебни занятия?

Ученическите екскурзии да са до три дни, за да не губят децата от учебния материал. Това предвижда проект за промяна в Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане.

Промяната, ако бъде приета, ще важи и за т. нар. зелени училища и други форми на извънкласна заетост, които предвиждат изнасяне на заниманията извън школото.

Екскурзиите и другите занимания могат да бъдат повече от посочения срок само, ако се включат и уикендите.

Родители и директори обаче са категорични, че в такъв случай пътуванията на децата ще се оскъпят, тъй като през почивните дни нощувките в хотелите са по-скъпи, трябва да се плаща и за заетостта на учителите и възпитателите в извънработно време, както и повече престой и командировъчки, също за работа в почивни дни, на шофьорите. В делнични дни хотелиерите предлагат големи отстъпки, като в тях важи и намалението за учащи. Такива отстъпки през работната седмица предлагат и ресторантите, в които обикновено организаторите сключват договор за изхранването на децата и юношите, а също така и тогава се ползват и големи намаления за музеите и лифтовете в природните паркове.

Обикновено, сега, екскурзиите за ученици варират между 230 – 300 лева.

В тази цена са включени 4 нощувки, транспорт и педагогическо обезпечаване. Ако те включват и уикендите, родителите ще трябва да броят поне още 100 – 120 лева отгоре.

До момента зелените училища се организираха за не по-малко от седмица.

В сега действащата наредба няма фиксирани дни за провеждане на екскурзии и днруги извънкласни дейности, свързани с пътувания. Единственото ограничение, което е залегнало и в наредбата за организираната туристическа дейност превозването и организирането на самото пребиваване да става само от туроператори, които имат изричен сертификат за работа с ученици, който се подписва от две ведомства – Министерството на туризма и това на образованието и науката.

Въпросните промени в наредбата са предложени за обществено обсъждане до 14 септември.

Източник: monitor.bg