Институции

До 2 седмици става ясно има ли дискриминация при приема в първи клас

До две седмици Комисията за защита от дискриминация ще се произнесе дали са нарушени правата на децата при приема им в първи клас. Днес се проведе първото заседание на състава. Сигналът е внесен от Върховната административна прокуратура, която вижда дискриминация в някои от допълнителните критерии, въведени в над 140 училища в цялата страна.

Основните са свързани с привилегии за деца, чиито родители са заети в сферата на държавната и общинската администрация, сферата на образованието или които са учили в същите училища. В столичното 129 училище пък първи в класациите за прием били тези първолаци, чиито родители са заявили, че ще ползват транспорта на школото. Още в началото на заседанието представителят на прокуратурата заяви, че е невъзможно споразумение с ответните страни – Министерството на образованието, Регионалното управление на образованието- София-град, Столичният общински съвет и Столичната община.

Тяхната теза пък беше, че могат да дават предписания на директорите, но не могат да ги контролират какви допълнителни критерии са въвели. Тези критерии ще важат от следващата година.

Източник: btvnovinite.bg