Мнения

Доц. д-р Коларова: Дано времето да ми стигне

„90 дни начело на образованието не са много, ако броим и почивните дни, броят намалява още, но съм убедена, че има неща, за които времето ще ни стигне“, коментира в интервю за „24 часа“ министърът на образованието в служебния кабинет доц. д-р Румяна Коларова.

„Екипът на министерството е добре организиран и съвместно с общинските власти съм напълно убедена, че ще успеем да гарантираме старта на учебната година в училищата и университетите“, допълни тя.

Служебният министър обаче не крие, че се притеснява, дали времето ще стигне за ефективна работата по няколко основни приоритета.

„На първо място, оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“. За нея съм обнадеждена, защото буквално часове, след като беше подписано споразумението за партньорство, официално получихме бележките по тази програма. Надявам се успешно да завършим работата по нея“.

„На второ място е стратегията за висше образование. Тя беше внесена в 42-ото НС, но не беше постигнат консенсус за приемането й. Ще работим по конкретен план за действие и ще актуализираме текста на стратегията“.

„Имам и още няколко задачи, свързани с изработването на нормативни документи – наредби, свързани с прилагане на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение, например“.

„За да съм сигурна, че ще ми стигне времето, вече изработихме хронограми с краен срок 1 октомври“, обясни още тя.