Институции

Достъпът до електронни учебници ще бъде осигурен до месец

Осигуряване на достъп до електронно четивни варианти на учебниците и разширяване на достъпа до електронно съдържание чрез дигитални устройства, са част от мерките за качествено училищно образование у нас. Очаква се Министерски съвет в сряда да одобри проект на постановление, с което ще се осигури този достъп до електронно четивни варианти, каза в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев, като по думите му по-голямата част от издателствата са уверили, че ще се включат в процеса.

Достъпът до електронно четивни варианти ще бъде осигурен до един месец, но поетапно за различните класове.

В момента се разработва проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за дигитални умения, като една от дейностите ще бъде насърчаване разработването на отворено образователно съдържание. Вълчев обясни, че ще продължи политиката по разширяване на достъпа за фронтално обучение. „Отделно от това имаме и електронни учебници, като политиката ни там е за разширяване на достъпа за фронтално обучение. Обмисляме от следващата година да се осигурят лицензи за електронни учебници в тези класни стаи, в които има възможност за него”, посочи министърът.

За да може обаче всичко това да се ползва, е необходимо да има крайно устройство и достъп до Wi-Fi. Министърът увери, че заедно с Държавната агенция за електронно управление се работи по разширяването на опорна мрежа в системата. В момента близо 50% от училищата имат Wi-Fi мрежи, които обхващат над 80% от помещенията. Обмисля се разширяване и в този аспект, защото в следващите години в училищното образование ще се говори все повече за достъп до електронно съдържание.

Припомняме, че в Града на липите министър Вълчев изнесе публична лекция в Тракийския университет за висшето образование у нас, срещна се с директори, учители, ученици и с представители на бизнеса.

Източник: dariknews.bg